Babka

0

Posted by admin | Posted in Na słodko | Posted on 06-01-2012

Tagi: , , ,

Włącz piekarnik, niech sie rozgrzewa. Wysmaruj foremkę do ciasta średniej wielkości i wysyp tartą bułką.

SKŁADNIKI:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek maki tortowej (jak masz, jak nie może być każda inna)
  • 1 łyżka octu
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 4/5 szklanki oleju
  • aromat (jak masz, jak nie cukier waniliowy, jak nie to i bez tego się obejdzie)

W misce zmiksuj całe jaja z cukrem, jak już dobrze zmiksowane dodawaj mąki (wcześniej możesz je zmieszać w jednym naczyniu z proszkiem do pieczenia) i olej na przemian i miksuj dalej. Pod koniec dodaj ocet i aromat. Jeśli nie jesteś pechowcem masz akurat w domu przynajmniej jedno jabłko ( lepiej jak 4, ale jedno tez swoje zrobi), obierz je prędko, pokrój w kostkę 1cm x 1cm i wrzuć do ciasta, wymieszaj. Mogą tez być jakieś owoce z kompotu (zamiennie), to już pozostawiam twojej inwencji kulinarnej i możliwościom twojej spiżarni.

No i już tylko do foremki i do piekarnika! Piecze się od 30 do 35 minut! A kręcenie ciasta mikserem nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Razem ok. 45 minut góra.

 

Write a comment

*

Protected by WP Anti Spam

Features Stats Integration Plugin developed by YD