Bigos

2

Posted by admin | Posted in Na gorąco | Posted on 29-01-2012

Tagi: , ,

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa (wołowina, wieprzowina, żeberka łopatka, biodrówka, antrykot wołowy)
  • 2 kg kapusty kiszonej (jak ktoś woli słodszy, kapustę słodką ugotować oddzielnie i dołożyć do kiszonej)
  • 30 dkg boczku
  • 30 dkg kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • koncentrat pomidorowy lub ketchup
  • sól, pieprz

Ugotować mięso z kośćmi (im więcej rodzajów tym lepiej). Jak mięso będzie już miękkie, oddzielić je od kości i drobno pokroić. Przecedzić wywar na którym były gotowane kości i wrzucić do niego kapustę kiszoną. Kapustę na wywarze gotować około 1 godziny (tak, że będzie już miękka). Dołożyć ugotowane i pokrojone mięso. W między czasie podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę i dorzucić do kapusty. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i również dorzucićdo gotującej się na wolnym ogniu kapusty. Razem wszystko gotować jeszcze przez co najmniej 3, 4 godziny. Na koniec doprawić pieprzem i solą oraz koncentratem pomidorowym lub ketchupem.

Comments (2)

A gdzie pączki? Dodałabyś ten swój sławetny przepis na przepyszne pączusie

I have been checking out a few of your posts and it’s clever stuff. I will definitely bookmark your blog.

Write a comment

*

Protected by WP Anti Spam

Features Stats Integration Plugin developed by YD