Blok czekoladowy

0

Posted by admin | Posted in Na słodko | Posted on 06-01-2012

Tagi: , , , ,

SKŁADNIKI

  • 1  szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 mleko w proszku
  • 2 paczki herbatników petit beuree

        W garnku gotujemy pół szklanki wody. Do gotującej się wody dodajmy masło i gotujemy dalej. Jak masło już się rozpuści dosypujemy cukier, a po rozpuszczeniu cukru kakao. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy,  aż powstanie jednolita masa. W między czasie kruszymy 2 paczki herbatników, które na koniec mieszamy z masą. Jeśli lubimy blok orzechowy możemy również dodać pokruszone orzechy włoskie lub laskowe. Otrzymujemy dość gęstą masę, którą najlepiej wyłożyć do podłużnej, prostokątnej formy wyłożonej pergaminem i schłodzić w lodówce.  Jak stwardnieje, kroić i zajadać się :) . Smacznego!

Write a comment

*

Protected by WP Anti Spam

Features Stats Integration Plugin developed by YD