Ogórki małosolne

1

Posted by admin | Posted in Blog, Przepisy, Przetwory | Posted on 26-05-2012

Tagi: , , , , , ,

Nastał dobry czas na frykasy jakim są ogórki małosolne. Może jeszcze nie najtańsze, ale już w przyzwoitej cenie.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • zestaw do kiszenia w którego skład wchodzi: chrzan, czosnek, koper
  • sól

Gotujemy wodę z solą w proporcjach na 1 litr wody łyżka soli. Do 1,5 kg ogórków potrzebujemy około 3 litrów wody z solą. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Chrzan myjemy i kroimy na 5 części, czosnek obieramy i dzielimy na cząstki.  W słoiku lub w glinianym naczyniu układamy warstwami na przemian 1 warstwa:  koper, cząstkę czosnku, kawałek chrzanu i liść chrzanowy (jeżeli był w zestawie), 2 warstwa : ogórki ułożone gęsto tak jak widać to na zdjęciu i powtarzamy aż skończą nam się składniki. Zalewamy przygotowaną wcześniej wodą z solą. Ja zalewam gorącą, wtedy ogórki będą gotowe szybciej. Na koniec przykrywamy talerzykiem i obciążamy czymś ciężkim.

Po dwóch, trzech dniach ogórki są gotowe. Smacznego!

 

 

Comments (1)

Pycha… ale narobiłaś mi smaka :-)

Write a comment

*

Protected by WP Anti Spam

Features Stats Integration Plugin developed by YD