Strudel jabłkowy

1

Posted by admin | Posted in Blog, Na słodko, Przepisy | Posted on 13-05-2012

Tagi: , , , , , , , , ,

Jak w każdy weekend, naszła mnie ochota na  coś słodkiego. Poniżej przepis na bardzo szybki i przepyszny strudel, który najbardziej smakuje mi na ciepło z gałką lodów waniliowych.

SKŁADNIKI:

  • mrożone ciasto francuskie w jednym kawałku
  • 5 sporych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • ewentualnie rodzynki
  • 1/4 kostki masła
  • migdały

Ciasto francuskie wykładamy z zamrażalnika, aby się rozmroziło. Jabłka kroimy na kawałki, dodajemy 4 łyżki cukru, dolewamy odrobinę wody i próżymy na małym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem rodzynki (ilość dowolna, bez nich też można się obejść ;) ). Masę jabłkową mieszamy z cynamonem i odsączonymi rodzynkami. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Gdy ciasto francuskie jest już rozmrożone, smarujemy je po jednej stronie masłem,wykładamy na nie jabłka i zwijamy jak makowiec . Końce zagniatamy razem tak aby środek nie wypłynął podczas pieczenia.  Można też ciasto francuskie przekroić na dwie części  (jedną trochę większą). Na mniejszą część wyłożyć masę jabłkową i przykryć ją większą częścią, zagniatając naokoło brzegi. Na koniec nacinamy struclę tak jak widać na zdjęciu i smarujemy na wierzchu masłem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika i pieczemy około 30 – 40 minut. Do kawy idealne :) Smacznego!

 

 

Comments (1)

Jadłam!!! Jest faktycznie przepyszny.

Write a comment

*

Protected by WP Anti Spam

Features Stats Integration Plugin developed by YD